Kun verkkokauppias valitsee itselleen sopivaa verkkokaupparatkaisua, hän joutuu tekemään ratkaisun verkkokauppaohjelmiston ja verkkokauppapalvelun välillä. Molemmissa näistä on etunsa ja heikkoutensa.

Verkkokauppaohjelmistot

Verkkokauppaohjelmisto tarkoittaa tietokoneohjelmistoa, jonka verkkokauppias lataa ja asentaa omaan kotisivutilaan, kuten esimerkiksi www-hotelliin. Verkkokauppias

  • pääsee katsomaan kotisivutilassa olevia ohjelmatiedostoja
  • voi tehdä ohjelmistopäivityksiä
  • voi luoda ohjelmistosta varmuuskopioita.

Valitse verkkokauppaohjelmisto, jos haluat täyden kontrollin verkkokauppaasi. Voit säätää palvelimen ominaisuuksia ja räätälöidä ohjelmiston lähdekoodia, ja ulkoasua, hyvin pitkälle. Voit myös tehdä syvällistä hakukoneoptimointia palvelinpuolella. Suurten verkkokauppojen alustana on käytännöllisesti katsoen aina itse valmistettu tai räätälöity verkkokauppaohjelmisto.

Verkkokauppaohjelmistojen huonoksi puoleksi voidaan laskea teknisen osaamisen tarve ja ohjelmistopäivitysten vaikeus. Varsinkin pitkälle räätälöityjä ohjelmistoja ei ole mahdollista päivittää napin painalluksella. Tämä asia saattaa tulla verkkokauppiaalle kuin salama kirkkaalta taivaalta. Gelo Oy:n Tero Lahtinen kirjoittaa asiasta ansiokkaasti: ”Apua! Toimittajani kertoi, että Magento 1.9 tuki loppuu!

Tunnettuja verkkokauppaohjelmistoja

Verkkokauppapalvelut

Verkkokauppapalvelu tarkoittaa verkkopalvelua, jonka käyttöönoton yhteydessä verkkokauppias ei lataa ja asenna verkkokauppaohjelmistoa omaan kotisivutilaan. Verkkokauppapalveluja tarjoavat yritykset toimivatkin SaaS-liiketoimintamallilla (Software as a Service), jolloin yksi tietokoneohjelmisto palvelee keskitetysti useita verkkokauppiaita. Verkkokauppias

  • ei pääse katsomaan kotisivutilassa olevia ohjelmatiedostoja
  • ei voi tehdä ohjelmistopäivityksiä
  • ei voi luoda ohjelmistosta varmuuskopioita.

Valitse verkkokauppapalvelu, jos olet perustamassa ensimmäistä verkkokauppaasi tai et ymmärrä tietokoneiden perään. Verkkokauppapalvelujen käyttöönotto onnistuu nopeasti ilman ensimmäistäkään viestiä tai puhelua. Palveluntarjoaja tekee ohjelmistopäivitykset vähintäänkin puoliautomaattisesti.

Verkkokauppapalveluilla on kääntöpuolensa. Verkkokauppias ei voi säätää palvelimen ominaisuuksia, eikä räätälöidä ohjelmiston lähdekoodia. Hakukoneoptimointi rajoittuu palveluun sisältyviin keinoihin. Keskitettyyn SaaS-malliin kuuluu sisäänrakennettuna yksi munakori. Hyökkääjä voi rikkoa kaikki munat yhdellä hyökkäyksellä ja verottaja pääsee tekemään ristiinajoja, kuten kerroin kirjoituksessani viime syyskuussa.

Tunnettuja verkkokauppapalveluja

Tunnuspiirteet

Näet alla olevasta taulukosta verkkokauppaohjelmistoille ja -palveluille tyypillisiä piirteitä. Eri ohjelmistoissa voi kuitenkin olla merkittäviä eroja toisiin ohjelmistoihin nähden, samoin palveluissa. Tarkista tiedot aina suoraan verkkokaupparatkaisun myyjältä.

 OhjelmistoPalvelu
Ohjelmisto ladattavissakylläei
Asennetaan itsekylläei
Automaattiset päivitykseteikyllä
Käytetään selaimellakylläkyllä
Avoin lähdekoodikyllä/eiei
Jaettu lähdekoodikyllä/eiei
Suljettu lähdekoodikyllä/eiei
Lähdekoodi räätälöitävissäkylläei
Kertamaksukylläei
Kuukausimaksueikyllä